dinsdag 26 juni 2012

Niet naar De Efteling


Ieder jaar aan het einde van de maand juni gaat de familie Lievendag eropuit. Die dag noemen we dan de 'Lievendag' en de vorige afleveringen van die dag 'deden' we ook echt 'iets'. Maar dit jaar deden we het anders: we gingen NIET naar De Efteling. Hieruit blijkt natuurlijk al dat we dat eigenlijk wel van plan waren, maar ondanks het feit dat de hele familie uit niet meer dan 8 personen bestaat, lukte het ons toch niet om dat voor elkaar te krijgen. Onze middelste zoon gaat voor het eind van de maand samenwonen met zijn lieve vriendin en daarvoor moeten er nogal wat klussen geklaard worden. Zo kwam het veel beter uit dat we de Lievendag begonnen bij het grote Zweedse warenhuis waar we liever niet op zaterdag komen. Maar deze zaterdag dus wel en gelukkig viel de drukte heel erg mee. We konden er in een normaal tempo doorheenlopen en hoefden niet bijzonder lang te wachten bij de kassa. Met 2 karren volgeladen nog in elkaar te zetten kasten, een aanrechtblad, vloerkleed en allerlei kleingoed konden we buiten wachten op ons speciaal transport. Tweety, zoals wij de begeleidingsbus van mijn broer noemen, kwam voorgereden op het laadplatform en we reden al snel met 2 auto's dwars door Utrecht naar de smalle straat in Zuilen waar we de rest van de dag zouden doorbrengen. We hebben koffie gedronken, taart gegeten, samen geluncht, eindeloos bijgepraat en hebben de hele dag gezellig met de familie onder elkaar vertoefd. Het was ook een prima oplossing voor de honden, want alhoewel oudste zoon er maar één had meegebracht van de drie, was het samen met die van ons al druk genoeg. Beter dan in de kennel bij De Efteling, daar waren we het allemaal over eens.
Als afsluiting hebben we heerlijk gegeten bij Restaurant Juliana, zowat tegenover de deur, we kozen voor 3 verschillende rijsttafels voor 2 personen en dat was - zoals het bij een goede chinees altijd het geval is - meer dan genoeg voor ons. Wat we volgend jaar gaan doen tijdens de Lievendag is nog niet duidelijk, maar wellicht komen we dan in iemand anders huis bij elkaar voor een leuke dag.

De zondag voor de Lievendag gingen mijn echtgenoot en ik naar Liverpool, waar een congres was over digestion disorders (spijsverteringsproblemen), maar waar ook de geschiedenis van The Beatles begon. Wij hadden een kamer in het Hard Days Night Hotel en verkeerden een paar dagen doorlopend in hogere (Beatle)sferen met van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat muziek van The Beatles. Gelukkig was dat alleen in de openbare ruimtes en had je op de hotelkamer tenminste de keuze om de muziek af te zetten.
Liverpool is een leuke stad met precies de goede mix van oud en modern. Nog niet zo lang geleden was Liverpool een naargeestige stad met veel armoede en criminaliteit, maar dat lijkt voorgoed voorbij. Grote gedeeltes van de stad staan op de Werelderfgoedlijst en andere gedeeltes worden nog gerenoveerd. Dat laatste gaat bijvoorbeeld ook gebeuren met de straat waar Ringo Starr is geboren en opgegroeid. Nu zijn alle huizen er dichtgetimmerd, maar zijn huis zal in ere worden hersteld en de straat wordt gerenoveerd.
Wie in Liverpool rondloopt, ontkomt niet aan de Fab Four zoals ze The Beatles hier noemen. Het begint trouwens al als je aankomt op het vliegveld: John Lennon International Airport! Verder zijn er diverse plaatsen in de stad waar je de Beatle Story kunt bezoeken, een aantal tegen betaling; in het Liverpool Museum is echter een hele etage aan hen gewijd en de entree is gratis. Gitaren, handtekeningen, kleding, van alles van de jongens uit Liverpool is hier te aanschouwen. Ook in de Cavern Club (een kelder in Mathew Street waar ze min of meer ontdekt zijn) is het verleden volop aanwezig. Wij waren er toevallig op de verjaardag van Sir Paul McCartney (hij werd 70 op 18 juni), maar zagen en hoorden er alleen zijn look-a-like.


Natuurlijk deden wij ook de Magical Mystery Tour: per bus reden we langs alle punten in Liverpool die een rol spelen in de geschiedenis van The Beatles.
Wat verder nog opvalt aan Liverpool is de vriendelijkheid van de mensen. Zonder uitzondering zijn ze allemaal erg behulpzaam, de ober in een van de restaurants waar we aten, kwam zelfs bij ons aan tafel zitten om te vertellen welke expositie we zeker moesten gaan zien in Tate (This is Sculpture was inderdaad een bjzonder mooie tentoonstelling van hedendaagse kunst).

Nog even en dan gaan we weer op vakantie naar Frankrijk. Eerst naar Luik komend weekend voor de Proloog van de Tour de France, een paar dagen later nog even behangen in Utrecht (ja, bij dezelfde middelste zoon) en daarna gaan we ons weer een paar weken onderdompelen in de Provençaalse zon! We zijn eraan toe!


Liverpool juni 2012


Deze week op Halte Middelburg: Nieuws uit de Segeersstraat


Geen opmerkingen:

Een reactie posten