maandag 13 maart 2006

Boem Paukeslag





De Koninklijke Schouwburg in Den Haag vormde zondag het decor van een bijzondere gebeurtenis. In het kader van de naderende boekenweek vonden daar in de reeks Het Voorwoord ontmoetingen plaats tussen schrijvers, musici en publiek met daaromheen optredens van wereldsterren. En dan bedoel ik met wereldsterren in dit geval muzikanten die wereldmuziek vertolken. Voor ons een aanleiding om erheen te gaan. De hoofdaanleiding voor ons waren de optredens van Cheikh Lo en de uit Mali afkomstige Amadou en Mariam.
Maar ook de literaire kant van het geheel trok ons enorm aan. En het was een succes!
Het moeilijkste was nog om een goede keuze te maken in wat we allemaal wilden zien. Een aantal favoriete voorstellingen liep namelijk parallel, niet te voorkomen natuurlijk op zo'n evenement. Wij zijn begonnen in de Koning Willem I foyer en zagen daar o.a. Jan Kuitenbrouwer uit eigen werk voorlezen. Het ging over zijn adoratie voor Brian Wilson van de Beach Boys. Inderdaad, een schrijver over zijn favoriete muziek!
Halverwege het Wah Wah optreden in de Koning Willem I foyer kozen we ervoor om het interview door Joost Zwagerman met Barry Hay van de Golden Earring bij te wonen. We hoorden o.a. dat Barry helemaal geen echte Hagenees is, meer nog Amsterdammer. Met veel gevoel voor humor vertelde hij over zijn jeugd in India, zijn komst naar Nederland en de jaren met The Hagues en de Golden Earring(s). Ook over de gezamenlijke optredens met Herman Brood wist hij leuke anekdotes te vertellen. Hierna snel naar de Grote Zaal, eigenlijk waren we daar al een kwartiertje te laat voor het optreden van Cheikh Lo. Omdat we de ingang niet zo snel konden vinden, kwamen we in een van de loges terecht en hadden een prima uitzicht op deze geweldige zanger/gitarist uit Senegal. Een uur en een kwartier luisterplezier, het was om voordat we het beseften.
Inmiddels was het 6 uur geweest en we hadden wel zin in een hapje. Daar bleken meer mensen last van te hebben, er stond een enorme rij voor de voedselvoorziening. Gelukkig ging het redelijk snel en konden wij met ieder 4 wraps - door een misverstand de dubbele hoeveelheid besteld - ergens een rustig plekje opzoeken. Ze waren heerlijk.
Omdat Amadou en Mariam om half 8 in de grote zaal zouden optreden, leek het ons verstandig om daar op tijd naar toe te gaan. Hierdoor maakten we ook nog mee dat Joost Zwagerman uit eigen werk voorlas over Ilse de lange, Krezip en Duo Penotti (Perfect Day - zijn boek over popmuziek).
Voor ons kwam hierna het hoogtepunt van de dag: Amadou en Mariam. Met een enthousiaste band erachter was het een groot muziekfeest. Klik hier om een klein stukje mee te beleven.
Na de vrolijke tonen van de Afrikaanse muziek wilden we ook nog wel een serieus interview bijwonen. Dat werd het gesprek tussen Gijsbert Kamer en Spinvis: Erik de Jong uit Nieuwegein, die we daar overigens nooit zijn tegengekomen, is een bijzondere artiest. Heel bescheiden, maar ontzettend begaafd, knutselt hij stemmen en muziek in elkaar tot een ritmisch popgeluid. Nog leuker is, dat hij er ook ontzettend mooi over kan vertellen. Zijn laatste project is heel verrassend met Simon Vinkenoog, omdat die man zo'n melodieuze stem heeft. Spinvis hoort er muziek in en deelt dat met iedereen die zijn cd wil kopen. Een aanrader.
Wij hebben een heerlijke dag gehad in Den Haag, het was de moeite van de vele kilometers waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten