zaterdag 19 november 2011

Cannabis Sativa Neerkandia




Gisteravond waren we voor de tweede keer deze week in het Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Nou heeft in Deurne mijn wieg gestaan, ben ik er opgegroeid en ging ik er voor de eerste keer uit, maar dat was nooit in het CC MvD. Dat was er toen nog niet. Toch kun je spreken van een bepaalde mate van jeugdsentiment als je het over het optreden van gisteravond hebt!
Op het podium - of eigenlijk voor de zaal, want net zoals in veel moderne theaters is er geen podium in het CC MvD - stond de al sinds 1967 bestaande formatie CCC Inc. Toen ze begonnen, was ik 14 en kende ze nog niet. Maar een paar jaar later, toen ze in 1970 naar Neerkant kwamen en daar een commune vormden, heb ik ze diverse keren zien spelen en genoten van hun muziek. Als ze niet in Paradiso of de Melkweg stonden, traden ze veel op in de buurt van Deurne.


De boerderij in Neerkant

In 1974 stopten ze met CCC Inc., maar niet met muziek maken. Er volgden nog een aantal bands van de 'CCC-familie' zoals de Slumberlandband (Joost Belinfante met anderen), de Rumbones (Ernst Jansz met anderen) en later natuurlijk Doe Maar met Ernst Jansz en Henny Vrienten.
Maar CCC Inc. hield niet echt op te bestaan, de oorspronkelijke bandleden Joost Belinfante, Jaap van Beusekom, Ernst Jansz, Jan Kloos en Huib Schreurs kwamen regelmatig bij elkaar om muziek te maken en gaven sporadisch optredens die de oude sfeer weer terugbrachten. In 1998 overleed Jan Kloos en werd er o.a. met de bandleden van Doe Maar een speciale CD opgenomen met werk van na 1985. Dat album kreeg de naam Jan.
De band in de oude samenstelling is niet meer mogelijk, maar in gitarist Jan Hendriks hebben ze een uitstekende vervanger gevonden.
CCC Inc. blijft muziek maken, in 2004 en 2006 gaan ze op toernee naar Indonesië. In 2007 brengen ze ter gelegenheid van hun 40-jarig bestaan een CD/DVD-box uit met verzameld werk, waarna ze in 2008 beginnen met een nieuwe serie optredens. En elke keer is het weer een feest om daarbij te zijn.
Vorige keer dat wij erbij waren, was in De Pul in Uden. Dat was leuk. Zo leuk, dat we nog een keer wilden. Maar wij willen zo veel en toen ze vorig jaar in Deurne optraden, waren wij niet in het land. Gelukkig konden we in de herhaling toch van de partij zijn en hebben we gisteravond heerlijk mee zitten zingen (niet te hard, want dat zou het maar verpesten voor de rest) met alle bekende, oude nummers. Ze begonnen met Little Maggie (klik hier), maar ook het nummer Black Girl (luister) bracht oude herinneringen naar boven! Bekende melodiën volgden elkaar op en tussendoor werden we vermaakt door de mooie verhalen van Joost Belinfante. Prachtig zoals hij 'biologie-college' geeft over de Nederwiet, wiedewiedewiet... Joost zong als eerste toegift trouwens nog een mooi nieuw nummer over de groep babyboomers, waartoe hij zelf natuurlijk ook behoort. Vooral de tekst is treffend, maar ja daar kan je niks aan doen... ;-)




Het allerlaatste nummer was 'Whiskey' met prachtige samenzang van Ernst Jansz, Joost Belinfante en Huib Schreurs.

En die eerste keer dan deze week in het CC MvD in Deurne? Dat was ook een heel mooi optreden van een band uit de buurt: Rowwen Hèze uit De Peel. Ze gaven de tweede try-out voordat ze met hun vernieuwde theatertoer Koper het land ingaan. Die show wordt vast weer een succes, want ook op die avond hebben wij enorm zitten genieten. Op donderdag van een band uit America en op vrijdag van de muzikanten uit Neerkant, allebei dorpen in De Peel. De streek waar ik geboren ben.

Deze week op StationMill: Internetveiling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten