zondag 6 november 2005

Sla in de soep


Dit weekend kwamen er weer mensen eten. Sinds wij in Mill wonen, is dat niet ongebruikelijk en wij vinden het leuk. Vanaf februari hebben wij al met veel vrienden, bekenden en familie in onze eetkamer aan tafel gezeten. Drankje vooraf in de salon en daarna op ons gemak aan tafel.
Zo ook zaterdag: we hadden de eerstvolgende promovenda van Ger uitgenodigd - nu nog AIO - maar vanaf vrijdag 11 november een heuse doctor! In de periode tussen de voltooiing van het proefschrift en de promotie ligt voor de promovenda nog een spannende tijd. Want alhoewel die van alle kanten te horen krijgt dat de promotie iets is om naar uit te kijken, krijgen de zenuwen toch de overhand en wordt het steeds spannender. Helpt een ontspannen etentje bij je (co)promotor dan misschien niet echt, het geeft in ieder geval de nodige afleiding.
Deze keer stonden er bijzondere gerechten op het menu, want iedere keer dezelfde bekende hapjes wordt voor de gastheer en gastvrouw te saai. De hulp van de gastheer beperkt zich tot het meehelpen met de laatste boodschappen. Het samenstellen van het menu en het aanslepen van de meeste ingrediënten gebeurt hier altijd door de gastvrouw. Die taken hebben wij mooi verdeeld. Na enig gesnuffel in een kleine collectie kookboeken en -schriften, werd besloten om te beginnen met een koud voorafje: soep van kropsla. Gemakkelijk van tevoren klaar te maken en niet bijzonder moeilijk. Als hoofdmenu gingen we in de herhaling, de roerbak paksoi met allerlei groente, cashewnoten en eiermie met koriander viel vorige week erg in de smaak. Dat is geruststellend, een gerecht op het menu dat al eerder lekker gevonden werd. Maar daarom moest het nagerecht weer iets "nieuws" worden. Eén van de boekjes - "Snel en Slank" - voorzag in een heerlijk toetje: een slanke variant van tiramisu. Een aanrader, voor het recept moet je me maar mailen ;-)
Na het boodschappen doen op zaterdagochtend (de laatste bijzondere ingrediënten haalden we in Uden) duurde het toch zeker ruim 2 uur voordat alles zo voorbereid was dat het nog een kwestie van afbakken en doorroeren was.
Om een uur of half 5 arriveerde de promovenda met haar vriend. Was zij redelijk rustig, haar vriend was vanaf de entree tot en met vertrek zeer duidelijk, maar gezellig, aanwezig. De zenuwen waren meegereisd naar Mill.
Na het rondje door het nieuwe huis, wij trots en zij opgetogen over zoveel moois, streken we neer in de salon voor een borrel op de promotie. Daar draaide het uiteindelijk allemaal om. Toen het tijd werd voor meer, trok de gastvrouw zich terug in de keuken om de laatste hand aan het eten te leggen. Koude soep in november, is dat nou wel zo'n goed idee? Dan maar een experimentje en gelukkig bleek de soep ook warm heel goed te eten. Gegarneerd met reepjes kropsla en Holandse garnalen was het een ware delicatesse. Ook de rest van de maaltijd viel goed in de smaak, tijdens het toetje was het zelfs even helemaal stil. Ook vriendlief vond het lekker en had even geen tijd voor welk onderwerp dan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten