zondag 2 juli 2006

Groeten uit Strasbourg

De tourkoorts heeft weer toegeslagen, dwars door het WK voetbal heen. In Strasbourg verzamelden zich zaterdag 1 juli duizenden mensen om het begin, de proloog, mee te maken. Het op het laatste moment uitvallen van enkele grote namen en gedoodverfde kanshebbers voor de Tour de France gaf extra spanning. Van de vele 'lijstjes' die bij verschillende tourspelen waren ingevuld, waaronder het welluidende Tour de Kansspel van het Noordhollands Dagblad, moesten in allerijl deze namen vervangen worden door andere wielergoden. Er werd langs de kant druk gediscussieerd over mogelijke nieuwe winnaars en het ontbreken van die van vorig jaar.
In een prachtige stad onder een strak blauwe lucht ging het wielerspektakel van start. Op een strategisch punt, ongeveer waar de renners elkaar op de heen- en de terugweg tegen zouden komen, hadden wij een prima plek voor ons gezelschap van 7 gevonden. Het was soms hard werken om die plek te behouden, want er waren meer liefhebbers die vooraan wilden staan. Maar met hond en gewapend met eten en veel (water) drinken kwamen wij deze middag goed door. De weinige Nederlanders die nog in de Tour mee rijden, werden steevast luidruchtig door ons aangemoedigd. Na de geweldige overwinning van Hushovd, de Noorse Thor, een ware dondergod die met 0 seconden (afgerond) voorsprong op George Hincapie uit de USA over de meet kwam, waren wij toe aan een goed glas bier op een zonnig terras.
Het was niet moeilijk om dat te vinden, in eerste instantie hoefden we alleen maar met de grote stroom mensen mee te lopen en daarna was een terras snel gevonden. In een cultuurstad als Strasbourg is, konden wij genieten van prachtige gebouwen terwijl we van het bier proefden op de Place de Broglie op het terras van het gebouw van de Opéra. Overal zagen we nog wielerfans, maar ook de voetbalfans lieten zich al gelden. In de stad werd in verschillende café's gezamenlijk naar de tv gekeken. Eerst Engeland-Portugal als opwarmertje, maar daarna de wedstrijd waar het allemaal om draaide: Frankrijk-Brazilië. Na een voortreffelijke maaltijd op een prachtig terras achter de Rue des Ecrivains, stonden wij strategisch opgesteld tussen kathedraal en groot voetbalscherm. De spanning was te snijden, bij iedere kans van de Fransen hoorde je een onderdrukt gejoel dat langzaam wegstierf als de kans voorbij was. In de tweede helft kwam de Franse ploeg goed op dreef en maakte een goal die onder luid gejuich ontvangen werd. De kleurenlichtshow met klassieke muziek bij de kathedraal viel er even bij in het niet. Frankrijk stond vóór tegen grote kanshebber Brazilië, de Fransen gingen misschien wel winnen...
Toen het verlossende eindsignaal gegeven werd, werd er in het mooie centrum van Strasbourg bescheiden feest gevierd. Voor Hollandse begrippen was het wel heel erg stil. Maar daar kwam snel een einde aan toen groepen jongeren met toeterende auto's door de straten begonnen te rijden en andere groepen tevoet voor veel (plezierig) lawaai zorgden. Wij zaten toen al weer veilig in de tram die ons naar onze auto moest brengen. Onderweg werden we toegeschreeuwd door supporters die toch wel heel luidruchtig feest vierden. Maar van massale verkleedpartijen of versiering van straten is hier in Frankrijk geen sprake, ze houden het toch bescheiden wat dat betreft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten