zaterdag 12 mei 2007

Zwarte mezen en ander nieuws

Tussen de buien door wandelden wij vanmiddag in een bos in Bennekom. Op aanwijzing van een bevriend bioloog genoten wij van nestelende vogels, bloeiende veenbesjes en af en aan vliegende kersverse vogelouders, zoals bijvoorbeeld de bonte vliegenvanger. Hij wist precies waar ieder vogeltje zat en waar je moest kijken om ze te zien. Logisch, want dat Bennekomse bos is zijn eigen (achter)tuin.
De afspraak was al lang geleden gemaakt, toen het nog prachtig weer was. Helaas doet dit weekend daar niet meer aan mee en was het overal behoorlijk nat. Het voordeel daarvan is wel dat het dan extra lekker ruikt in het bos.
Tijdens de wandeling hoorden we natuurlijk ook allerlei vogels en daarbij zongen de mezen het hoogste lied. Iedereen kent natuurlijk de koolmees en de pimpelmees met hun gele buikjes. Iets zeldzamer is de zwarte mees, die nét een ander lied zingt. Het klinkt als 'pietsie-pietsie-pietsie' en als je deze vogel wilt horen en zien, klik dan even hier.

We hadden ook nog het geluk dat we vader en moeder zwartmees af en aan zagen vliegen met wormpjes enz. voor hun kroost. Die jonkies 'zaten' in een mezenpot die we voorzichtig even van de plaats gelicht hebben om er stiekem in te kijken. Daar zagen we 7 kleine hongerlijders die allemaal hun best deden om op te vallen en zo het beste hapje te bemachtigen. Het is zelfs gelukt om een foto van het nest te maken, het bijdehandste mezenkind wilde wel even poseren!












Deze week las ik een opmerkelijk en ook verontrustend bericht in De Gelderlander. Ons nieuwe parlement heeft binnen het eerste half jaar van hun bestaan al voor de derde keer verlof! In totaal is de Tweede Kamer 18 weken per jaar buiten bedrijf! Het lijken verdorie wel onderwijzers. De in De Gelderlander geciteerde Jan Schinkelshoek (CDA) ontkent echter dat het om vakantie gaat, een reces is volgens hem iets totaal anders. De tijd wordt bijvoorbeeld gebruikt om leesachterstand weg te werken, speeches voor te bereiden en voor werkbezoeken in de regio. Daarmee wordt de vergelijking met onderwijzers alleen maar sterker. Die beweren ook altijd dat ze in hun lange vakanties nog van alles moeten inhalen en voorbereiden. Werk waar ze normaal gesproken niet aan toekomen. Volgens mij klopt er dan iets niet helemaal. Als 52-18 weken niet genoeg zijn voor het Kamerwerk, dan is het misschien verstandiger om niet 36 maar 46 weken echt te werken. Met de overige 6 weken vakantie zitten ze dan keurig op het gemiddelde (25-30 dagen) waar de doorsnee Nederlander recht op heeft.
En dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die geniet van krokus-, mei-, zomer-, herfst- en kerstvakantie. Bij elkaar goed voor minstens 11 weken. Ruim boven het gemiddelde dus.
Ik gun iedereen zijn vakantie, maar al die vrije weken mogen niet als excuus gebruikt worden voor te hoge werkdruk.
In diezelfde krant van donderdag 10 mei stond een nóg opmerkelijker bericht. Over agenten die wel héél verantwoordelijk met hun werktijd omgaan! Klik voor commentaar hierop op deze link. Oordeel zelf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten