zondag 11 december 2005

In den Zevenden Hemel

Bijna recht tegenover de St. Jan in Den Bosch kun je zo de zevende hemel binnenlopen. Logisch zul je denken, katholieker kan het niet. Ware het niet dat de zevende hemel niet van de katholieken is, die hebben namelijk maar één hemel. De zevende hemel is boeddhistisch (Nirwana) of islamitisch (Mohammed bereikte in de islamitische zevende hemel de troon van Allah). Maar In den Zevenden Hemel in Den Bosch is de sfeer juist helemaal niet boeddhistisch of islamitisch. Om te beginnen de aankleding van de hemel, die is in deze tijd helemaal Kerst en bovendien hangen er standaard overal engeltjes aan de muur. Op de menukaart kun je kiezen uit allerlei soorten vlees en alcohol wordt er rijkelijk geschonken.
De sfeer en de opgediende gerechten zijn er echter wel hemels. Er is volop keuze uit gevogelte, vlees-en visgerechten. Bij ieder gerecht is uiteraard een passende wijn te bestellen en op de achtergrond kabbelt een zweverig muziekje. Hemels.
Het kiezen van zo'n uitgebreide menukaart valt uiteraard nog niet mee, we nemen er dan ook de tijd voor. Met zeven mensen aan een tafel in de zevende hemel, een keuze makend uit veel meer dan zeven gerechten. Vanwege de tijd van het jaar is er dan ook nog de wildkaart met gerechten als "pril huwelijk van sublieme eendenmousse en tongstrelende gerookte, wild zwijnham". Alleen al het mogen lezen van zoiets delicaats doet je het water in de mond lopen.
Water is hier echter maar bijzaak, hoewel opgediend met citroen en munt in een koele karaf; een Château Pontus 1999 voegt zich gewillig naar het wildgerecht. Na een overheerlijk voorgerecht en een dromerig hoofdgerecht is er ook nog plaats voor een hemels nagerecht. Waarmee zou je nu in de zevende hemel de maaltijd beter kunnen afsluiten dan met, inderdaad, Hemelse Modder? Voor de liefhebbers die thuis ook wel eens iets hemels willen eten, volgt hieronder een recept van deze chocolademousse:

Hemelse Modder
Ingrediënten: 100 gr. bittere chocolade, 30 gr. boter, 1 eetl. water, 20 gr. suiker en 2 eieren gesplitst

Bereiding:
Breek de chocolade in een steelpannetje en plaats dit in een pan met kokend water. Laat de chocolade zo met een lepel water smelten. Roer de boter met suiker tot room. Voeg één voor één de eierdooiers toe.
Klop de eiwitten, onder toevoeging van een mespuntje zout, zeer stijf op.
Roer de weke chocolade door het botermengsel en leg dit mengsel op de stijve eiwitten. Schep dit alles luchtig door elkaar.
Dien dit toetje op in glazen bakjes of in platte coupes, eventueel gegarneerd met een toefje slagroom.

(Recept is afkomstig van: Rob Zevenbergen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten