maandag 26 december 2005

Kerstdiner 2005














Deze Kerstmis zouden we weer eens gewoon lekker thuis eten. Geen opgedirkt bezoek aan een chic restaurant, maar ook geen bestelling van de cateraar konden ons bekoren. Wij wilden onze eerste Kerstmis in ons nieuwe huis tafelen in onze eigen eetkamer, genietend van eerlijk eigenbereid voedsel. Daarvoor hadden we op tijd de koppen bij elkaar gestoken om de taken te verdelen. Afgesproken werd dat de kinderen voor het hoofdgerecht zouden zorgen en dat wij in Mill de zorg voor voorgerechten en nagerecht op ons zouden nemen. Zo ontstond een menu met 5 gangen, bestaande uit amuses - een carpaccio van rode bietjes, opgemaakt met haring - broccoli/appelsoep - lamsbout met ansjovis en rozemarijn uit de oven - gegratineerde aardappeltjes met honing en tijm - peulen met peentjes - Brabantse salade - tomaat/eisalade - dessert van diverse mousses met slagroom.
Voordat het zo ver was dat we aan het echte koken begonnen, speelden we tijdens de "voorzit" het beroemde woordenboekspel. Zo leerden we op de middag van Kerstmis 2005 wat bijvoorbeeld "kedin" betekent of "graveel". Ook prachtige woorden om te verklaren waren "perigae'um" en "lascief". Interessant klinkt het in ieder geval en behalve dat was het ook erg leuk om dit spel samen te doen. Na koffie met kerstgebak en later een heerlijk glas wijn, werd het tijd om aan "het diner" te beginnen.
Tijdens het eten werden er verschillende onderwerpen "behandeld" en bovendien genoten we van de diverse gerechten. Geen obers die obligaat informeerden of alles naar wens was en geen onnodig lang wachten op het volgende gerecht. Het eten kwam ook nooit te snel, we konden het helemaal zelf regelen. Tijdens de "nazit" werden de gespreksonderwerpen serieuzer, maar nooit saai. Toen we tegen tienen de koffiekopjes uiteindelijk neerzetten, hadden we heerlijk gegeten en voelden we ons allemaal voldaan. Deze Eerste Kerstdag in Mill was zeker geslaagd te noemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten