zondag 18 november 2007

Boymans van Beuningen

Op een koude zaterdagmiddag genieten van de herfsttoer van de Nederlandse Spoorwegen is al een plezier op zich. Weken geleden bestelden wij via de website van de NS een herfsttoer voor 2 personen. Dat wil zeggen dat je met z'n 2-en één dag in het weekend onbeperkt per trein mag reizen en dan ook nog 1ste klas kunt zitten! Omdat de actie maar tot eind november loopt en dit ons laatste weekend in Nederland is tot begin december, waren we 'verplicht' om er vandaag of morgen gebruik van te maken. Dat werd dus vandaag, want morgen is het weer de jaarlijkse 7heuvelenloop voor Ger.
Wij gingen vanochtend op tijd met de auto naar Ravenstein om daar de trein te nemen naar Rotterdam. Via Utrecht reisden we, zodat er ook nog 2 zonen met ons mee konden om een bezoek te brengen aan het Boymans van Beuningen museum. Daar is op dit moment een speciale tentoonstelling, genaamd 'Vreemde Dingen', over surrealisme en design. Veel werk van Dali, maar ook van Magritte, Max Ernst, Man Ray en 'haute couture' van Elsa Schiaparelli.
Voordat we die expositie bezochten, namen we ook uitgebreid de tijd om de vaste collectie van het museum te bekijken. Ze hebben redelijk veel belangrijk werk, als enige in Nederland bezit het museum schilderijen van Van Eyck, Titiaan, Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude en Dalí. Dwalend door de zalen maak je een reis door de geschiedenis van de kunst vanaf de Middeleeuwen tot vandaag. Oude en moderne kunst. Schilderijen, beelden, tekeningen en prenten, foto’s, video en film, gebruiksvoorwerpen en sierobjecten.
Soms een verrassende mix van oud en nieuw, bijvoorbeeld in de zaal met werken uit de 17de eeuw steekt opeens een 'mens' zijn hoofd uit de vloer. Een object van Maurizio Cattelan neemt als het ware een kijkje in een ander tijdperk.
Bij 'De toren van Babel' (ca. 1563) van Breugel de Oude leerde ik dat er een andere versie van Breugels toren in Wenen hangt. Dat kunnen wij gelukkig binnenkort gaan verifiëren, want in het weekend van 1 december brengen wij een bezoek aan die stad. Voor onszelf hadden we al bedacht dat we daar naar 'Het Laatste Oordeel' van Jeroen Bosch (die overigens ook vertegenwoordigd is in BvB) in het Kunsthistorisch Museum zouden gaan kijken.
Na een paar uur door het museum gedwaald te hebben, waren we toe aan koffie mét in het restaurant. Op zoek naar deze plek, kwamen we alsnog door zalen die we, onbewust, nog niet gezien hadden. Veel voorwerpen afkomstig uit het einde van de vorige eeuw riepen een boel herkenning op. Na de koffiestop bezochten we nog een aantal 'Interventies', speciale opstellingen in kamers waar je zelf onderdeel was van 'het kunstwerk'. Zo kon je bijvoorbeeld op een bed gaan liggen 'slapen' en opgaan in de omgeving. Andere bezoekers schuifelden langs dit object en hadden wel (of geen) oordeel over dit kunstwerk.
Aan het einde van de middag gingen we weer met de trein richting Utrecht. Alhoewel het aanzienlijk drukker was dan op de heenweg, viel het gedeelte van Rotterdam naar Utrecht nog wel mee. Maar toen we daar op spoor 15 voor de Intercity naar Den Bosch arriveerden, zag het er echt zwart van de mensen. En dan vooral vrouwen, echt allemaal vrouwen van middelbare leeftijd die zo te zien allemaal naar dezelfde activiteit in de Jaarbeurs waren geweest (de Margriet Winterfair, zoals ik thuis na wat googelen op internet vond). Beladen met tassen en pakjes wilden ze allemaal tegelijk de trein in, nog voordat de mensen die eruit wilden daar de tijd voor hadden gehad. Wat een nerveuze bedoening! Oók in de 1ste klas was het dus stampvol, maar gelukkig konden we wel zitten en we waren blij dat we er in Den Bosch weer uit mochten om over te stappen op de stoptrein naar Ravenstein. Het laatste stuk was érg rustig, zo konden we nog even nagenieten van een prachtige dag.
www.boijmans.rotterdam.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten