maandag 22 september 2008

Balade Gourmande


Dit weekend waren we met de hele familie in de Ardennen. Eens per jaar, altijd het derde weekend van september, organiseren we een familieweekend en we trekken dan vanaf vrijdagavond t/m zondagmiddag met elkaar op.
We doen niet álles samen, soms ontstaan er spontaan groepjes die iets met elkaar gaan doen. Op vrijdagavond komt iedereen binnendruppelen, we doen dan ook niet veel meer dan genieten van elkaars gezelschap, traditionele soep met aardappelsalade eten en Belgisch bier drinken. Dit jaar hadden we voor het eerst geen aparte huisjes per gezin, maar 2 grote huizen met veel slaapkamers en badkamers. De grootste keuken hadden we als centrale plaats bestempeld, maar als het even kon zaten we buiten in de zon. Mét jas of dik vest aan, want alhoewel erg zonnig was het niet bijzonder warm.
Op zaterdagochtend zaten de neven en nichtjes gezellig aan de grote tafel buiten te Monopoliën, een prima manier om de familiebanden te verstevigen! Er werd afgesproken dat er een groep zou gaan fietsen - mountainbiken - en een andere groep ging een balletje slaan op de golfbaan in Durbuy. Verder werd er door sommigen gewandeld, alles alleen maar voor de gezelligheid. 's Avonds was het natuurlijk tijd voor een grote barbecue. Ook dat is traditie, zeker als we in België zijn want daar kun je van die héérlijke dingen kopen. Dat hadden we eerder op de dag dan ook uitgebreid gedaan bij de GB in Bastogne, je kijkt je ogen uit in deze supermarkt met grote versafdelingen en veel bijzondere artikelen. Na de barbecue was het tijd voor de muziekquiz, net zoals vorig jaar ging het deze keer weer om de oe, o of a. Van 24 muziekfragmenten die midden in een nummer stopten, moest bepaald worden met welke klinker verder werd gezongen. Niemand had ze allemaal goed, het was weer behoorlijk pittig! Gezelligheid kent geen tijd en het werd dan ook behoorlijk laat op die zaterdagavond.
Op zondagmorgen werd er door de meesten dan ook wat langer geslapen, maar om een uur of 10 zaten we toch weer met een groot gezelschap in de zon aan de koffie. Enkele familieleden waren in Bastogne naar de 'Brocante' waar ze een jarenzestig pickupje scoorden dat het nog prima deed. De Monopoliërs wilden deze dag wel midget-golfen en moesten daarvoor naar Houffalize. Wij (echtgenoot en ik) besloten ook naar die plaats te gaan om deel te nemen aan de 'Balade Gourmande', een stevige wandeling van 8 km die 5 keer onderbroken werd voor evenzoveel gangen van een heerlijke lunch. We begonnen met een apéritief met een glaasje Chouffe waarna we de eerste etappe gingen lopen. Die eindigde bij een verzorgingshuis waar we verwend werden met heerlijke paté en een glas Rioja. Vervolgens was de afstand wat langer, we liepen naar de camping 'Le Viaduct' waar we soep met brood kregen en een glas witte wijn. De drank kregen we steeds in ons eigen glas dat met een touwtje om onze nek hing. Daaraan herkende je onderweg gemakkelijk de andere deelnemers aan de balade. De vierde gang was in het restaurant van een groot recreatie- en congrescentrum, we kregen daar een (te) vol bord met pasta, wildragoût en broccoli met wéér een glas Rioja. Omdat we het toch wel erg veel alcohol in korte tijd vonden, dronken we er een glas fris bij. De laatste etappe was behoorlijk pittig met smalle paadjes waarover ook nog een minirivier stroomde. Oppassen dus dat je niet onderuit ging. Bij een prachtig woonhuis, eigenlijk een soort klein kasteeltje, stond een kaasbordje met druiven en sla klaar met, jawel, alwéér een glas Rioja. Het was erg leuk om deze wandeling te doen, maar na het laatste bordje waren we toch blij dat we klaar waren. Ondanks de wandeling van 8 km vonden wij namelijk dat we toch wel erg uitgebreid geluncht hadden. 'Thuis' zaten onze kinderen op ons te wachten, ze hadden zelfs alles al keurig opgeruimd. De rest van de familie was al naar huis vertrokken.
Omdat ze bij de midget-golf baan 5 minuten voordat die dicht ging aankwamen, mochten ze niet meer spelen en waren ze al lang terug bij het huis in Bourcy. We hebben nog samen koffie gedronken, alles ingepakt en toen was het ook voor ons tijd om weer naar Nederland te rijden. Wat ons betreft doen we volgend jaar weer de Ardennen!
Voor foto's van de 'Balade Gourmande', klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten