zondag 12 april 2009

Sterrennacht in Amsterdam

‘Dikwijls lijkt me de nacht veel levendiger en kleurrijker dan de dag’ is een uitspraak van Vincent van Gogh (Arles, 8 september 1888). Het Van Gogh Museum en The Museum of Modern Art (MoMA) in New York werken samen voor de tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht. Deze eerste expositie die gewijd is aan voorstellingen van de avond en de nacht van Vincent van Gogh is t/m januari 2009 te zien geweest in New York, maar van 13 februari t/m 7 juni 2009 in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Voor de vele Nederlandse liefhebbers van Van Gogh een mooie kans om te gaan kijken. De beroemdste sterrennacht schilderde Vincent van Gogh toen hij in het ziekenhuis van Saint Rémy de Provence lag in juni 1889, ruim een jaar voor hij zelfmoord pleegde. Het schilderij is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Het wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van zijn tijd. De woorden van Van Gogh "Waarom, vraag ik me af, zouden de stralende stippen in de lucht niet net zo makkelijk te bereiken zijn als de zwarte stippen op de kaart van Frankrijk? Net zoals we de trein naar Tarascon of Rouen nemen, gebruiken we de dood om naar de sterren te reizen." worden vaak met dit schilderij geassocieerd. Ook voor zanger Don McLean, vormde het de inspiratiebron voor zijn lied 'Vincent', dat begint met de woorden 'Starry, Starry Night...'

Alhoewel deze beroemde sterrennacht een van de bekendste werken van Van Gogh is, geef ik zelf de voorkeur aan 'Sterrennacht boven de Rhone'. Een prachtig spel van licht en donker, gereflecteerd in het water.

De tentoonstelling trok gisteren veel belangstelling op een mooie paaszaterdag in zonnig Amsterdam. Vanwege het mooie weer en de vrije dagen was het overal druk in de stad, gezellig druk. Op het gras van het Museumplein was het dan ook goed toeven en na een korte wandeling via de PC Hooftstraat - waar we Jort Kelder bezig zagen met opnames voor zijn programma - naar het Vondelpark streken we daar neer op het terras van het Filmmuseum. Met een lekkere koele rosé of een wit biertje en wat hapjes zaten we daar heerlijk te genieten. Want wat is er mooier dan vanaf een terras het kleurrijke schouwspel dat aan je oog voorbijtrekt te aanschouwen. Áchter mij zat trouwens Kas van Iersel, de man met de prachtige donkerbruine stem die jaren geleden dagelijks mijn favoriete TV-programma Denktank presenteerde, maar dat zag ik pas bij het weggaan.

We hadden nog ruim de tijd om lekker te eten bij Indonesisch specialiteitenrestaurant Kartika aan de Overtoom. Er werd een tafel vol schaaltjes met authentieke Indonesische gerechten geserveerd en nadat we daarvan meer dan genoeg gegeten hadden, wandelden we rustig naar ons volgende doel: De Melkweg.



Om helemaal in de sfeer van de 'Sterrennacht' te blijven was dit wel een heel toepasselijke bestemming, alhoewel dat meer toeval was dan resultaat van bewuste planning. Toen wij lang geleden de kaartjes voor de Van Gogh-tentoonstelling bestelden, keken wij meteen of er 's avonds ook nog iets leuks te doen was waar we met het hele gezin naartoe konden. Dat bleek het geval, want ons favoriete Afrikaanse muziekgezelschap Orchestra Baobab trad diezelfde avond op in De Melkweg in Amsterdam. Dat was boffen vonden wij toen en dat vinden wij nu, de dag erna, nog steeds. Het is een feest om een concert van deze band bij te wonen, op de site van De Melkweg vond ik de volgende rake omschrijving""Live is de groep een droom: tijdloze magie regelrecht uit het hart van Senegal." Zelf zou ik er in het kader van deze dag nog aan toe willen voegen dat ze de sterren van de hemel speelden... Meer hoeft er niet over gezegd te worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten