zaterdag 4 april 2009

Het is er!

Na bijna 6 jaar intensief werken, is het boek IMMUNOLOGIE nu dan eindelijk werkelijkheid. Het is er, gedrukt en gebonden, stoffelijk aanwezig: we kunnen het vasthouden! Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het in 2005 uit zou komen, maar daarna werd de verschijningsdatum alsmaar verschoven. Het ontstaan van het boek had veel weg van een verbouwing. Eenmaal begonnen, bleek er veel meer te moeten gebeuren dan aanvankelijk gepland en in het laatste stadium waren het de 'onderaannemers' die voor verschrikkelijke vertraging zorgden. Hiermee bedoel ik de ingehuurde Indiase tekenaars die de figuren moesten bewerken voordat ze gedrukt konden worden. De communicatie met het verre India verliep niet helemaal naar verwachting en uiteindelijk zijn de meeste figuren toch 'hier' tot stand gekomen.

Eind 2003 werd er een planning gemaakt voor een (leer)boek voor universitaire en HBO studenten die het vak Immunologie moeten doorlopen. Er werd een redactie gevormd, deelspecialisten op verschillende gebieden van de immunologie werden benaderd om een bijdrage te leveren en men begon enthousiast aan de inhoud van het omvangrijke boek. Al gauw bleek dat de eerste deadline absoluut niet gehaald kon worden. Dat was het eerste struikelblok.

Hieronder een fragment uit een brief van 10 juni 2004 van de uitgeverij:

===============
"In de planning voor het leerboek Immunologie is een deadline voor de eerste versie gesteld, die voor een aantal auteurs niet haalbaar is gebleken. Om de auteurs tegemoet te komen heeft de uitgeverij, in overleg met de redactie, een nieuw tijdspad afgesproken, waarover ik u hierbij graag wil informeren...

... De uiterste datum waarop wij de eerste versie van uw gehele hoofdstuk verwachten is opgeschoven naar 30 september (2004 dus, RL), vervolgens zien wij uw definitieve bijdrage uiterlijk 30 november tegemoet.

Wij menen dat wij u nu voldoende tijd bieden uw bijdrage te schrijven en hopen dan ook dat u onverminderd enthousiast uw medewerking blijft verlenen en zich wilt inspannen deze nieuwe planning aan te houden...

Rest ons nog u veel succes en plezier te wensen met uw werkzaamheden voor de uitgave.

Met vriendelijke groet,

Mede namens de redactie,

..... .......
Uitgeefassistent"
===============

Iets later dan bovengenoemde 30 november 2004 was veel van het gevraagde materiaal binnen en werd het echt hard werken voor de redactie. Met name de 2 hoofdauteurs hebben er een hele kluif aan gehad om er een leesbaar geheel van te maken. Iedere vrije (en niet vrije) minuut werd aan het boek besteed. Ik zou niet durven zeggen hoeveel uren de intensieve telefoongesprekken tussen Groningen en Mill in totaal duurden, maar het waren er veel. Ruim 1000 e-mails werden over en weer gestuurd en op de laptops van G.T. Rijkers en F.G.M. Kroese staat een bestandsmap 'Immunologieboek' met een grootte van 2,21 GB waarin 3113 files. Om ook af en toe alle teksten naast elkaar te leggen en te bespreken, werd regelmatig halverwege afgesproken. Daarbij was de Hanzehogeschool in Zwolle heel behulpzaam door vergaderruimte ter beschikking te stellen. De deadline werd nog regelmatig uitgesteld, het jaar van geplande uitgifte verschoof van 2005 naar 2006, 2007 en 2008. De Rijkers-Lievendag nieuwsbrieflezers onder jullie weten er alles van!
Het werd uiteindelijk 2009, maar nu ligt het er dan toch echt! Een kroon op het werk van Ger en Frans!
Meer informatie over een van de auteurs: www.gtrijkers.nl.




Alhoewel 'het boek' deze week natuurlijk het hoogtepunt was, wil ik toch ook nog even vermelden dat we woensdagavond genoten hebben van de voorstelling 'Soul of Motown' in de Schouwburg in Cuijk. Een show die gebaseerd is op de meest beroemde acts van Tamla-Motown artiesten, uitgevoerd in de originele versie, compleet met de daarbijbehorende looks en kostuums. Alles uitgevoerd door 8 geweldige zangers en zangeressen met een 10-koppig orkest erachter. Behalve zingen, konden ze ook allemaal goed dansen. Een feest voor oor en oog was het, zeker voor ons op de eerste rij!

1 opmerking:

  1. Kijk, dit is nou helemaal mijn genre van muziek. Onder andere...
    http://www.youtube.com/watch?v=drQfc2RRHj0
    Met vriendelijke groeten,
    De Drs.

    BeantwoordenVerwijderen