maandag 4 januari 2010

TwintigTien

We zijn begonnen aan de periode tussen 'Oud en Nieuw' en Kerstmis, het nieuwe jaar is een feit. Vol goede voornemens, of eigenlijk heb ik me niet specifiek iets voorgenomen, maar in ieder geval vol goede bedoelingen gaan we het jaar te lijf. Helemaal uitgerust van een paar dagen Keulen tussen Kerstmis en 'Oud en Nieuw' ben ik weer een heleboel van plan. Ten eerste wil ik dit jaar écht verhuizen, dat moet gewoon gaan lukken. Verder heb ik wel een aantal ideeën in mijn hoofd om mijn bedrijf(je) wat extra leven in te blazen en voor mijn persoonlijke ontwikkeling ga ik dit jaar een cursus Spaans volgen. Vanavond is al de eerste les.

Natuurlijk staan er ook al een paar reizen op het programma: Parijs - Wenen - Tel Aviv - Istanbul in de eerste helft van het jaar en onze Franse zomervakantie en het familieweekend in de Ardennen liggen ook al vast. In de loop van het jaar zal er aan dit lijstje nog wel het een en ander toegevoegd worden, zo gaat het altijd bij ons.

De jaarwisseling 2009/2010 vierden wij dus in Keulen. Bekend van het gedonder (nooit gehoord?) en van de Dom. Die laatste is behoorlijk aanwezig, het lijkt wel of het woord domineren daar aan de voet van dat reusachtige kerkgebouw in Keulen is uitgevonden. Heel gemakkelijk als oriëntatiepunt, want de Dom zie je overal. Wij verbleven in een leuk klein hotel, vlakbij het centrum: Hotel Domstern. In dezelfde straat (de Domstraße) waren ook nog Hotel Domblick en Hotel Domspitzen, en overal elders in de stad waren andere hotels die naar de Dom vernoemd zijn. Keulen heeft meer dan 3000 horecagelegenheden en daarvan hebben er ook heel veel iets 'doms' in de naam.
Wij arriveerden op 30 december vroeg in de middag en gelukkig was er op die dag veel bedrijvigheid. Ondanks het koude, vieze weer was het leuk om door de drukke straten te lopen en hier en daar wat te drinken of even te winkelen. 's Avonds hebben we in een echt Kölsch restaurant gegeten (Rheinzeit).
De volgende dag was het Silvester en wij hadden ons niet gerealiseerd dat dat in Duitsland eigenlijk ook al een feestdag is. Vooral 's middags was er heel veel gesloten en we begonnen ons al zorgen te maken waar we 's avonds moesten eten. Op internet vonden we iets leuks midden in de stad: in Café Stanton werd een Silvesterbuffet aangeboden voor een heel redelijke prijs. Het was na navraag bij de chefkok zelfs nog mogelijk om te reserveren, we werden er keurig over teruggebeld. Het begon om 8 uur en zou vóór middernacht afgelopen zijn, zodat je naar eigen inzicht het nieuwe jaar in kon knallen of het op een andere manier beginnen.
Het was een bijzonder gezelschap waarin wij ons bevonden. Er waren grote tafels gedekt voor veel personen die elkaar blijkbaar kenden, maar wij deelden onze plek slechts met één ander echtpaar. Ze waren erg op zichzelf en dat vonden wij niet heel vervelend. Het eten werd dus aangeboden in de vorm van een buffet, maar er was wel een echte menukaart die aangaf dat je met de soep moest beginnen, gevolgd door een groot saladebuffet. Daarna waren er warme tussengerechten en aan hoofdgerechten was er een ruime keuze, bestaande uit lamsbout, maïskip of vegetarische 'pompoenbonbons'. Het buffet werd afgesloten met wat minder keuze wat betreft de desserts, maar alles bij elkaar hebben wij er heerlijk gegeten. Na afloop (zo tegen 11-en) zijn we door de stad teruggelopen om onze fles Cava uit 1970 op te halen. Overal stonden al opruimploegen klaar om de vuurwerkrommel op te ruimen, het zag er allemaal heel georganiseerd - echt Duits - uit. Eenmaal aangekomen in het hotel hadden wij absoluut geen zin meer om opnieuw de kou in te gaan en hebben vanuit de hotelkamerraam van het vuurwerk en de Cava genoten. Voor ons begon 2010 zo op een heel rustige manier.

Op Nieuwjaarsdag was echt alles gesloten in Keulen, behalve de Dom natuurlijk. Die hebben we daarom uitgebreid van binnen bekeken. Aan de buitenkant is het een enorm gevaarte, binnen heb je minder het idee dat deze dom veel groter is dan andere bekende kathedralen die we gezien hebben. Omdat we 's ochtends laat ontbeten hadden, hebben we de lunch overgeslagen en in plaats daarvan uitgebreid koffie met gebak gedaan in een van de weinige zaken die open waren. 's Avonds hebben we echt Duits gegeten bij Früh am Dom, een enorm Brauhaus waar ze uiteraard vooral Kölsch schenken en daarbij authentieke Duitse gerechten serveren. Voor mij betekende dat een Hämmchen mit Sauerkraut. Dat hammetje was wel erg groot, maar evenals de zuurkool ook heel erg lekker.

Op 2 januari waren we weer thuis. Nog net voor de sneeuw. Zondagochtend was alles weer wit, januari is koud en winters begonnen. Onze kerstbomen zijn weer afgetuigd, het huis is weer 'normaal', 2010 kan beginnen.

Deze week op Station Mill: Een wit begin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten