maandag 15 maart 2010

Groeten uit Israël

Wij zitten een paar dagen in Israël en kijken vol verwondering om ons heen. De indruk die ik van het land had, blijkt niet helemaal te kloppen. Ook al is er wél dreiging - we lazen vanochtend in een Israëlische krant dat er extra beveiliging is - je merkt er in het dagelijks leven weinig van. Behalve dan alle militairen die met wapens getooid over straat lopen en veel politie overal. Hier in Tel Aviv schijnt de zon en iedereen is onderweg naar zijn werk of slentert door de straten zoals toeristen overal ter wereld doen. De bussen zitten vol relaxte mensen en op het strand is het druk met hardlopers.
Gisteren in Jeruzalem was het ook heel druk en daar was de beveiliging nog duidelijker zichtbaar, volgens de krant was er dan ook kans op ongeregeldheden.
De opening van de Hurva synagoge (na 62 jaar) gaf ook aanleiding daartoe (lees hier meer daarover) en wij kwamen gisteren midden in de feestvierende massa terecht die een nieuwe Thora naar die synagoge brachten. Gelukkig is er niks gebeurd en is het feest daar gewoon doorgegaan en konden wij uiteindelijk doorlopen.

In 1948 werd de oorspronkelijke Hurva synagoge door het Jordaanse leger vernietigd. De synagoge die in de Oude Stad van Jeruzalem ligt, bevindt zich volgens de Palestijnen op Palestijns grondgebied. President Netanjahoe zal daarom niet bij de opening aanwezig zijn en daardoor geen confrontatie met de Amerikanen en Palestijnen aangaan. Hij spreekt de genodigden via een videoboodschap toe (bron: Laatste Nieuws Israël)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten