zaterdag 18 november 2006

De Negen Mannen

Wel eens Chioggia-biet gegeten? Wij wel: vrijdagavond bij De Negenmannen in Boxtel. Dat is een restaurant dat je zonder meer aan je beste vrienden kunt aanbevelen.

De naam van restaurant ‘De Negenmannen' stamt uit de vroege Middeleeuwen. Tot aan de Franse tijd waren de Negenmannen de vertrouwenslieden en vertegenwoordigers van de Boxtelse buurtschappen.

In een klein straatje vlakbij het centrum van Boxtel bevindt zich het aan de buitenkant niet echt opvallende pand. Maar als je er binnenstapt, valt meteen de aangename sfeer op. Je wordt er vriendelijk ontvangen en kunt ervoor kiezen om meteen aan tafel te gaan of eerst in de lounchehoek wat te drinken. Waar je ook voor kiest, je voelt je meteen opgenomen in de rustige ambiance.
Wij waren deze eetgelegenheid op het spoor gekomen via internet. Met een restaurantbon te besteden, zochten we een niet 'te gewoon' restaurant op een redelijke afstand van Mill. Daarbij stuitten wij op 'De avond van de vergeten groenten' in De Negenmannen. Een avond met zo'n naam prikkelde onze fantasie en vooral nieuwsgierig gingen wij dus naar Boxtel. Bij vergeten groenten hadden wij zelf al beelden van pastinaken en schorseneren. Die laatste hebben we er niet gegeten, maar behalve de pastinaken aten we er dus ook Chioggia-biet, Romanesco-kool, oerbiet en boomtomaat. Behalve deze originele vondsten werd op de menukaart van sommige andere onderdelen ook duidelijk aangegeven waar ze vandaan kwamen. Zo aten wij bijvoorbeeld (een gedeelte van) een Blonde Aquitane-rund van de biologische boerderij van Peter Oomen uit Boxtel en vanillehangop bereid uit yoghurt van de Vughtse ijsboerderij.
Het restaurant is namelijk ook aangesloten bij een organisatie die zich EURO-TOQUES noemt. Deze organisatie zet zich in voor de kwaliteit en smaak van ons voedsel en wil landelijke en regionale culinaire tradities in ere houden. Zij onderscheidt zich van de hedendaagse voedsel- en drankensector door gebruik te maken van natuurlijke grondstoffen. EURO-TOQUES is in 1986 opgericht door Paul Bocuse en Pierre Romeyer, niet de minsten op culinair gebied dus.
Behalve eerlijk en vooral lekker eten wisten ze bij De Negenmannen ook wat lekkere wijnen zijn. Wij kozen voor een wijnarrangement 'op maat', dat wil zeggen dat wij een kort gesprekje vooraf hadden met Saskia Hermans. Zij treedt als deskundige sommelier op terwijl haar man Jos Hermans in de keuken de scepter - of eigenlijk de pollepel - zwaait. Een voortreffelijke combinatie van sfeer, culinair genieten en deskundigheid daar bij De Negenmannen in Boxtel. Voor het complete menu en meer informatie over dit leuke restaurant zie www.negenmannen.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten