zondag 19 november 2006

Het Goede Lichaam

De Kleine Komedie Amsterdam, zaterdag 18 november 20.15 uur: kordaat stapt Wimie Wilhelm in haar zwarte lingerie en op stoere laarzen het podium op. Dat is toch even schrikken, maar dat lijkt ze niet in de gaten te hebben. Haar betoog over haar in de weg zittende buik vult het toneel, de stemming zit er meteen in.
Botox, boulimia en borstvergroting: Eve Ensler, de auteur van de vermaarde Vagina monologen is terug, en nu met een even geestige als ontnuchterende kijk op het vrouwelijk lichaam.
In een verzameling monologen en dialogen komen verschillende kanten van de lichaamscultus aan bod: de plastische chirurg die zijn vrouw centimeter voor centimeter probeert te ´vervolmaken´, de bejaarde tijdschriftenuitgever die nog steeds de kritiek van haar moeder hoort echoën wanneer ze in de spiegel kijkt - maar ook de Afrikaanse moeder die elk lichaam beschouwt als een bewijs van diversiteit, de Afghaanse vrouw die gevangenschap riskeert als ze haar sluier afneemt om aan een ijsje te kunnen likken....

Het theaterstuk onder regie van Peter Heerschop met vaste actrice Wimie Wilhelm speelt zich af aan de keukentafel. Drie vriendinnen die elkaar thuis opzoeken om een script in te lezen, maar óók om eens lekker bij te kletsen over allerlei (vrouwen)zaken. Trends, werk, seks, maar vooral over hun lichaam en wat daaraan zou moeten veranderen.
Zonder gène komen al deze onderwerpen aan bod, soms met hilarische demonstraties maar soms ook emotioneel:
*hoe ga je zo elegant mogelijk op je zij liggen als je een vetschort hebt???
*hoe duik je voor het eerst met een nieuwe liefde in bed als je daar van tevoren niet op gerekend had qua lingerie die je draagt???

Ook het publiek werd af en toe ingeschakeld, niet altijd met succes. Op vragen over piercings kwamen niet veel reacties die tot het podium doordrongen, maar intussen gonsde het wel overal in de zaal...
Ook het aanbod om met Sperti te proberen de wallen onder je ogen weg te werken werd niet echt enthousiast door het publiek ontvangen, maar natuurlijk werd er wel enorm om gegniffeld.
Tussen het 'vrouwengeneuzel' door werden er op de keukentafel allerlei snacks gezet die daarna consequent door een van de vriendinnen in de afvalemmer werden gedeponeerd. De beste manier van niet aankomen is natuurlijk ook niet eten. Anderhalf uur lang werd het publiek in de ban gehouden van prachtige monologen (gebaseerd op interviews met vrouwen over de hele wereld) met daartussendoor keukentafelpraat. Ter illustratie werden af en toe levensgrote dia's vertoond van borsten, piercings en van een 'Prins Albert'. Zelfs de in het publiek aanwezige mannen hebben beslist een leuke avond gehad!
Cast 18-11-2006: Wimie Wilhelm, Lies Visschedijk, Trudy de Jong
Regie: Peter Heerschop
Muziek: Joep van Deudekom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten