zaterdag 1 maart 2008

Het Terracotta Leger van Xi'an


Vandaag waren we in Assen voor een bijzondere tentoonstelling: 'Het Terracotta Leger van Xi'an. Schatten van de eerste keizers van China'. Het was een eind rijden, maar zeker de moeite waard om daar onze zaterdag aan te besteden.
We hadden er al van alles over gehoord en gelezen en de verhalen van mensen die er al geweest waren, maakten ons nóg enthousiaster. Wij moésten dat ook gaan zien.
Op de meest stormachtige zaterdag sinds tijden reden wij daarom door een bijzonder vlak land naar het noorden. In het begin nog redelijk druk voor een zaterdagochtend, maar na Zwolle werden auto's een zeldzaamheid. Wat een ruimte en vooral vandaag, wat een wind.
Na ongeveer 2 uur arriveerden wij in Assen, een mooie plaats met prachtige pandjes. Midden in de stad, op De Brink moesten we zijn. We zagen het al aan de lange rij die bij de ingang van het Drents Museum stond te wachten.
Gelukkig hadden wij onze kaartjes al eerder via internet besteld en thuis geprint, dus hoefden we niet achter aan te sluiten. Eenmaal binnen werden we opgenomen door de drukte, want het museum bleek niet erg groot en er waren ons al heel wat bezoekers voor geweest. Het was behoorlijk druk, maar met wat geduld was alles goed te zien.
Voor het eerst in Nederland (en dat nog wel in Assen, dat niet helemaal voorbereid leek voor zo'n spectaculaire expositie) zijn enkele van de originele wereldberoemde soldaten van het grafcomplex van de eerste keizer van China te zien, aangevuld met ruim 200 prachtige grafgiften van aardewerk, goud, jade en brons uit de Qin- en Westelijke Han-dynastie.
De terracotta beelden zijn gemaakt van ongeglazuurde gebakken klei. Na het bakken werden ze beschilderd, maar omdat daarvoor als ondergrond een laklaag werd gebruikt, liet de verf binnen enkele minuten na de opgraving los door de verandering van luchtvochtigheid.
Daarom is men toen direct gestopt met verdere afgraving en is besloten daarmee pas verder te gaan als er een manier is gevonden om ook de verf op de beelden te conserveren.
Sommige beelden hadden lederen en houten onderdelen zoals bewegende armen, wapens, teugels enz., deze zijn in de loop der tijd echter vergaan. Ook de kleding die door sommige beelden gedragen werd, is uiteraard niet meer aanwezig.
Opvallend aan de grote beelden is dat ze allemaal een eigen gezichtsuitdrukking hebben, ieder beeld is anders. Ook de koppen van de beesten zijn sprekend en verschillend.
De afmeting van de grootste beelden is op zijn minst bijzonder te noemen: met een lengte van 1.85 meter voor het grootste beeld zegt dat meer over de importantie van de verbeelde persoon dan van de werkelijke lengte van de Chinezen tijdens de Qin- en de Westelijke Han-dynastie.
Al met al hadden wij een prachtige dag daar in dat verre Assen en door de aard van de expositie waanden wij ons eigenlijk nog verder van huis, wij bevonden ons even in een andere wereld daar midden tussen die gigantische Chinezen. Zie ook: Het Drents Museum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten