zaterdag 5 april 2008

Workshop Chocolade


Vanochtend in alle vroegte reden wij al naar Valkenswaard voor de workshop chocolade die wij daar gingen beleven. Bij Chocolaterie Winters werden wij ontvangen door Thijs. De koffie stond al klaar, natúúrlijk met bonbons, en we kregen een plastic schort en papieren mutsje om hygiënisch te kunnen werken.
Allereerst gaf Thijs ons een echte theorieles over de herkomst van chocolade en over het proces van cacaoboon tot bijvoorbeeld heerlijke bonbons.
Maar toen moesten we toch echt zelf aan de slag. Allereerst de zogenaamde 'vormbonbon': zoals Thijs het voordeed leek het erg gemakkelijk. Maar bij het vullen van de vorm is het al een hele kunst op zich om de chocolade echt gelijkmatig te verdelen. Meteen daarna houd je de vorm op zijn kop, om de meeste chocolade er weer uit te laten lopen. Daarna moet de vorm op een trilplaat om de luchtbellen uit de vloeibare chocolade te krijgen. Na ongeveer 10 seconden trillen, moet de vorm weer opgepakt worden - wat helemaal niet meevalt met glibberige vingers - om omgekeerd precíes 2 seconden op een trilrooster uit te druipen. Doe je dit te kort dan wordt de bonbon veel te dik en doe je het langer dan 2 seconden dan wordt het laagje chocolade te dun en zal de vulling eruit lopen in de vorm. Ja, het is vakwerk!
Terwijl onze eerste resultaten in de koelkast stonden op te stijven, gingen we aan de slag met marsepein. Daarvan maakten we zogenaamde 'handbonbons': door de marsepein in een vorm te kneden, maakte iedereen een eigen persoonlijke bonbon. De geknede marsepein moest vervolgens in een chocoladebad gedompeld worden, waarna de overtollige chocolade er weer afgetikt werd. Natuurlijk is het veel lekkerder om zoveel mogelijk chocolade te laten zitten, alhoewel dat natuurlijk wel ten koste van de vorm gaat. Ik geloof niet dat iemand daar echt last van had...
Bij de volgende stap gingen de handbonbons de koeling in en moesten de vormbonbons gevuld worden met een hazelnootpraliné (gemalen hazelnoten met chocolade). Na het vullen konden de bonbons dichtgemaakt worden met een onderkant van chocolade. Terwijl dat aan het drogen was, was er tijd om met een spuitzakje de handbonbons te garneren.
Het allerspannendste kwam natuurlijk aan het einde van de workshop: hóe komen mijn bonbons uit de vorm? Nou, ze waren niet van echt te onderscheiden én ze smaken ook nog eens heerlijk! Kortom, wij hadden een leuke ochtend in Valkenswaard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten