maandag 20 oktober 2008

Een avond vol spanning en een middagje jeugdsentiment

Zaterdag was er dan eindelijk de spannende avond waar we al wekenlang mee bezig waren. Zeventien opgaven hadden we voorbereid en achteraf bleek dat niet iedere opgave foutloos was. Helaas, maar voor de meeste deelnemers maakte dat niet erg veel verschil, want de oplossing was soms erg ver weg. Zoals gebruikelijk werden de verjaardagsgasten (de aanleiding voor deze jaarlijks terugkerende avond in oktober zijn 2 verjaardagen) in 6 groepen verdeeld en moest iedere groep in evenzoveel kamers 3 problemen oplossen. Behalve in de keuken, daar waren maar 2 opdrachten en bleef tijd over om koffie of thee te zetten. Voorbeelden van opgaven zijn bijvoorbeeld: zoek een bijpassende ansichtkaart bij diverse Zuid-Amerikaanse hoofdsteden of gebruik Google Earth om op verschillende toeristische attracties in Australië te bekijken of er ergens een letter te ontdekken is. Maar ook: maak een woord van de letters die in deze ijsblokken verstopt zitten (lekker kliederen in de berging!), leg de schilderijen bij de juiste musea op de kaart van Europa enz. De groep die als eerste met het gevonden wachtwoord van 17 letters op een bepaalde Hyvespagina inlogde, had gewonnen. Dat als eerste hadden we wel weg kunnen laten, want er was maar één groep die de juiste oplossing op tijd had gevonden. Wat heet op tijd trouwens, ze wisten al wat het moest worden toen ze nog maar net over de helft van de te maken opgaven waren!
Na afloop werd er nog lang en gezellig nagepraat, hopelijk kan het volgend jaar weer. Dat is een beetje afhankelijk van onze woonsituatie op dat moment, maar als we dan nog steeds in Mill wonen is er natuurlijk niks aan de hand.

Vanmiddag, maandag 20 oktober, waren we in Veldhoven voor de presentatie van het boek 'Verloren dorp - Het Zeelst van vroeger' van Thieu Vlemmix. Dat dorp is de geboorteplaats van mijn echtgenoot, zijn broers en zus en ook van zijn vader. Die laatste was een belangrijke inwoner van Zeelst, hij schreef zelfs het officieuze volkslied van dat dorp. Behalve daardoor, was hij in Zeelst ook bekend door het jeugdvakantiewerk en eerder was hij er politiek actief. Reden om een hoofdstuk van het boek aan hem - Piet Rijkers - te wijden. En daarom waren wij officieel uitgenodigd om bij de presentatie te zijn in de bibliotheek in Veldhoven (of eigenlijk in Zeelst, want Cobbeek is van oorsprong 'Zilsts').
De presentatie was onderdeel van een breder middagprogramma, georganiseerd door Vertelclub 'VerVe'. Er werden verhalen verteld rond de tentoonstelling over 2 markante onderwijzers uit Zeelst. De vertellers deden dat inderdaad met verve, alleen het idee om ook nog een verhaal te willen vertellen tussen de boekpresentatie en de gelegenheid om het boek aan te schaffen, was niet echt slim. De aandacht voor het, overigens erg leuke verhaal over kabouters, was miniem. De aanwezigen wilden eigenlijk alleen nog maar met elkaar herinneringen ophalen over Zeelst en met de auteur praten over zijn boek.
De bibliotheek in Veldhoven werd even overgenomen door de Zilster jeugd van toen, het was er gezellig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten