zondag 15 oktober 2006

De juiste combinatie

We hebben ze het weer héél moeilijk gemaakt gisteravond. Traditiegetrouw, want voor de tweede keer alweer, vierden wij twee gezinsverjaardagen in oktober met een raadselachtige avond. Was het vorig jaar nog een redelijk eenvoudige 'whodidit', dit jaar was het thema en daarmee ook de opdrachten een stuk ingewikkelder. Met het gefingeerde krantenbericht 'Code bankkluis Mill zoekgeraakt! Miljoenen voor het grijpen?' in het Brabants Dagblad werden ongeveer 20 vrienden en familieleden uitgenodigd. In dit bericht stonden plaats en aanvang vermeld en verder een aantal eigentijdse termen als 'maximale synergie' en 'complementaire expertise' die enig gewicht aan het berichtje moesten verlenen.
Om 19.00 uur stipt op zaterdagavond meldden zich 15 'experts' die er toen nog van overtuigd waren dat ze deze klus wel even zouden klaren. Om te beginnen werd er eerst gezellig samen gegeten aan de grote tafel in de eetkamer, met als voorafje uiteraard soep met cijfers-en-letters-vermicelli.
Na het eten werden er 6 teams gevormd en werd uitleg gegeven over het verdere verloop van de avond. De teams begonnen ieder in een ander vertrek met het uitvoeren van een aantal opdrachten. Na ongeveer 15 minuten werd er van vertrek gewisseld en was een volgende opdracht aan de beurt. Zo moesten er 10 verschillende problemen opgelost worden en 'vond' men 10 willekeurige cijfers en/of letters. Pas na afloop van de laatste ronde konden de teams dan proberen om van hun oplossingen een juiste combinatie te vormen.
Er werd geploeterd en gezweet, gemopperd en gelachen, soms klonk er een triomfantelijk kreetje, maar er heerste vooral een zeer serieuze stemming. Iedereen wilde erg graag de goede oplossing vinden en daar werd hard voor gewerkt.
De opdrachten hadden allemaal een verschillend karakter, maar werden zonder uitzondering als erg moeilijk ervaren. Ze varieerden bijvoorbeeld van het oplossen van een Sudoku tot het vinden van een aantal spelfouten in een Nederlandse tekst en van het tellen van bepaalde boeken in onze bibliotheek tot het oplossen van een rebus.
Na anderhalf uur konden de teams proberen om hun gevonden combinatie in te voeren op een internetsite, hadden ze het bij het rechte eind dan vonden ze een open kluis. Helaas kwamen de meeste teams niet verder dan een 'Ooops...helaas - Fout wachtwoord - Probeer het nog eens'. Één team echter had de juiste combinatie gevonden, met meer geluk dan wijsheid en vooral te danken aan een helder moment op het laatste ogenblik, zij konden ten aanschouwe van de overige aanwezigen de virtuele bankkluis openen.
Toen werd het dus de hoogste tijd om plenair de oplossingen te bespreken en zoals het goede verliezers betaamt, werd er veel en luidruchtig geprotesteerd en vooral 'gemopperd' over de moeilijkheidsgraad. Maar wel alles in een sfeer van gezellig samen napraten onder het genot van een welverdiend drankje met wat lekkers erbij. Volgend jaar dus maar weer ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten