zondag 8 oktober 2006

Een zaterdagmiddag in het Concertgebouw

Omdat Yakult Europe 10 jaar bestaat, werden wij op zaterdagmiddag uitgenodigd voor een receptie en een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Vorig jaar beleefden wij ook al dat genoegen, toen bestond Yakult als organisatie al 70 jaar. Wij zijn benieuwd wat er volgend jaar te vieren valt...
Als grote sponsor van het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft Yakult min of meer haar thuisbasis in dit prachtige gebouw in hartje Amsterdam. Om een uur of 3 arriveerden wij bij de receptie en daar werden we ontvangen door onze persoonlijke gastheer die ons naar de belangrijke Yakult-personen bracht die de felicitaties in ontvangst namen. Van alle namen heb ik, net zoals vorig jaar, alleen die van mr. and mrs. Hiroshi Suzuki onthouden. Onze wensen werden met veel hoofdbuiginkjes in ontvangst genomen en daarna mochten we verder naar de Franse Foyer waar de receptie plaatsvond. Het was druk, veel onbekende gezichten en hier en daar iemand die we al wel eens eerder gesproken hadden. Ook de burgemeester van Almere - vestigingsplaats van Yakult Nederland - was aanwezig: mevrouw Annemarie Jorritsma. Natuurlijk ook heel veel Japanse gezichten, waaronder de ambassadeur van Japan in Nederland ( Kyoji Komachi).
Aansluitend aan de receptie werden we naar de Kleine Zaal gebracht, waar we gingen luisteren naar werken van Grieg, Tsjaikovski en Bartok. Maar eerst werden we 'onthaald' op verschillende toespraken ter ere van de 10de verjaardag van Yakult Europe. Om te beginnen was daar natuurlijk het verhaal van mr. Hiroshi Suzuki, vriendelijk als altijd en in zijn beste Engels. Vervolgens kwam er een opgewekt verhaal van mevrouw Annemarie Jorritsma, ook in haar beste Engels. Omdat haar moedertaal dezelfde is als de onze, kregen wij er meer van mee dan van mr. Suzuki's toespraakje. Vooral de letterlijk vertaalde uitdrukkingen zoals bijvoorbeeld 'not for nothing' klonken wel grappig (beter Engels is 'it wasn't for nothing' maar ach ja, Alta Vista Babel Fish vertaalt altijd alle ingevoerde woorden letterlijk één voor één...), maar deden niks af aan haar opgewekte praatje over de goede invloeden die Yakult heeft op de Almeerse economie.
Daarna was de ambassadeur van Japan aan de beurt en vervolgens kregen we nog een korte toespraak in origineel Japans te horen, gelukkig per zin vertaald door een Engelstalige tolk. Tot zover het officiële gedeelte, het werd nu tijd om te genieten van de muziek, we zaten tenslotte in het Concertgebouw!
Het optreden van de strijkers van het NPO werd ingeleid door een woordvoerder van het Concertgebouw. Hij benadrukte wel héél erg de rol van Yakult ten opzichte van het Nederlands Philharmonisch Orkest, als hij een wielrenner in de Tour de France was geweest had hij vast een petje met Yakult opgezet! Maar ja, van je sponsor(geld) moet je het hebben natuurlijk.
De muziek golfde even later weldadig over ons heen, 15 strijkers deden hun uiterste best en hielden ons een klein uur volledig in hun muzikale ban. Als toegift speelden ze nog een geweldig Happy Birthday, alhoewel dat naar onze smaak wel een erg hoog André Rieu-gehalte had. Het zette ons wel weer met beide benen op de grond en vormde een mooie afronding van het concert.
Ter afsluiting was er nog een buffet met allerlei lekkere hapjes; veel mediterrane lekkernijen, maar gelukkig ook Japanse Sushi en Hollandse Nieuwe! Hier werden de Europese en Japanse wereld op een smakelijke manier verenigd.
Bij het naar huisgaan, kregen we een cadeautje mee: voor de heren een klokje met radio en voor de dames een setje met Japanse cosmetica, inderdaad 'Yakult Cosmetics'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten