zondag 1 oktober 2006

De Nieuwe Snaar

Deze week zagen wij in het Theater aan de Parade in Den Bosch de tiende voorstelling alweer van het uiterst muzikale Vlaamse gezelschap De Nieuwe Snaar (ontstaan in 1982). Na shows met namen als Hackadja, William, De Vierde Maat en De Omloop der Lage Landen kreeg de voorstelling dit keer een allerminst vrijblijvende titel mee: 'HELDEN'. In de promo-tekst zeggen ze er zelf over:

"Zoals het nu al jaren in de groepsfilosofie past zal deze zorgvuldig uitgekozen titel op het podium (en voorlopig alleen dààr) pas een eigen en juiste invulling krijgen. Met àlle op een podium beschikbare middelen:
van tekst tot mechaniek,
van stilte tot muziek,
van dans tot gymnastiek ,
van ode's tot kritiek ,
van fake tot authentiek,
van staaldraad tot plastiek,
van slap tot energiek,
van cool tot sympathiek ,
van geestig tot fysiek,
van slapstick tot doodziek
van kitsch tot magnifiek.

zal De Nieuwe Snaar trachten om de titel "HELDEN" in al zijn beschikbare vormen tegelijkertijd van zijn sokkel te blazen èn wederom - in een andere gedaante - op te richten."


En dat deden ze dan ook, met veel kunst- en muziekwerk. De voorstelling begint met beelden 'uit de oude doos': zwart-witfilmpjes van meer en vooral minder gelukte vliegpogingen. Daar zal vervolgens ook de hele voorstelling om draaien. Geert Vermeulen die iedere keer opnieuw de zwaartekracht probeert te overwinnen en met of zonder hulpmiddelen de lucht in wil. En dat allemaal op het podium van een theater en omlijst met geweldige muziek.
Want dat kunnen ze, de vier mannen van De Nieuwe Snaar. Met veel zang, door zichzelf begeleid op o.a. gitaar, accordeon, hobo, viool en contrabas, maken ze er een wervelende muzikale belevenis van. Eigenlijk moet je gewoon zelf gaan luisteren en vooral kíjken naar De Nieuwe Snaar. Zij zijn zo uniek in hun soort dat het eigenlijk niet uit te leggen is, wat je van ze kunt verwachten. En na afloop ben je zelf zo overdonderd en in de war dat het niet eenvoudig is om te vertellen wat je nu eigenlijk gezien en gehoord hebt. Teveel om op te schrijven in ieder geval! Kijk voor hun speellijst op http://www.denieuwesnaar.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten