Deze week woonden wij in Utrecht een unieke bijeenkomst bij. Nog niet eerder vertoond in de geschiedenis, tenminste zeker niet in Utrecht, waren wij getuigen van het afscheid van de ene hoogleraar en de 'inwijding' van een nieuwe, tijdens dezelfde zitting. Dat op zich is al heel bijzonder, maar dat het hier om een echtpaar gaat, maakt het nog specialer.
"Vol trots geef ik nu het woord aan mijn lieve echtgenote." Met deze ongewone woorden nam prof.dr. Louis Akkermans na een loopbaan van 37 jaar afscheid als hoogleraar gastro-intestinale fysiologie bij heelkunde.
Door het werk van Ger stevig verbonden met het onderzoek van Louis, bevatte zijn rede voor ons geen schokkend nieuws. Dat gold echter niet voor alle aanwezigen. Louis vertelt namelijk graag over de goede invloed van 'moederpoep' op de darmflora van een boreling. Een voordeel dat baby's die met de keizersnede geboren worden, moeten missen. Hij pleit er daarom voor om die laatste groep, meteen na de keizersnede, een beetje poep van de moeder toe te dienen. Dat zou het natuurlijke proces in de darmen beter op gang brengen en later veel gezondheidsproblemen kunnen voorkomen.
Professor Akkermans blijft voorlopig nog onderzoek doen naar probiotica en de invloed daarvan op de macrobiota (darmflora), hij zal er waarschijnlijk ook even smakelijk over blijven vertellen.
Zijn vrouw, Gerda Croiset, is benoemd tot onderwijshoogleraar (medische onderwijskunde) en heeft een masteropleiding opgezet voor studenten die een bachelor in de biomedische wetenschappen hebben en zich willen ontwikkelen tot arts én tegelijkertijd tot klinisch onderzoeker. Via een strenge selectie worden studenten toegelaten tot deze opleiding, SUMMA genaamd (Selective Utrecht Medical MAster).
In haar oratie verdedigde professor Croiset haar stelling dat het goed is om biologisch te discrimineren bij de toelating tot deze opleiding. Bij 'gelijke geschiktheid' wil ze de voorkeur geven aan een jongen!
Is dit nou een kwestie van 'het feminisme overwonnen' of speelt er iets anders?
Al een paar jaar is er de tendens dat er meer vrouwen afstuderen als arts dan mannen. Dat komt voornamelijk door de strenge selectie bij toelating. Op de leeftijd dat aankomende studenten van de middelbare school komen en een studie kiezen, zijn bepaalde delen van de hersenen van meisjes verder ontwikkeld dan die van jongens. Daarnaast is het onderwijs in de exacte vakken veranderd, minder abstract geworden. Meisjes hebben daar voordeel van, jongens niet. Daar komt nog bij dat meisjes op school vaker voor 'het hoogste cijfer' gaan en dat jongens eerder tevreden zijn. Scholieren met een acht of hoger worden, door de gewogen loting, meteen toegelaten tot de opleiding geneeskunde. Daarmee is de feminisering in de geneeskunde doorgeschoten: 70 van de 100 studenten zijn vrouwen. Gerda Croiset vindt dat niet wenselijk.
Deze week op Station Mill: Koninginnedagen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten